2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az ´´okos védelem´´ mintapéldája

Art of WAR  |  2013. 07. 02., 11:06

Az elkövetkezendő évek célja a képességek fejlesztése, az együttműködés elmélyítése és a NATO tevékenységéhez való minél hatékonyabb magyar hozzájárulás – mondta Hende Csaba július 1-jén Pápán, ahol a szervezet főtitkárával, Anders Fogh Rasmussennel együtt adta át a Nehéz Légiszállító Ezred új hangárjának építési területét.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára és Hende Csaba honvédelmi miniszter adta át hétfőn délelőtt Pápán a Nehéz Légiszállító Ezred új hangárjának építési területét. A mintegy 10 millió dolláros beruházás teljes egészében szövetségi finanszírozásban valósul meg a jövő év végéig.

Az ünnepélyes első kapavágást követően a NATO főtitkára hangsúlyozta: az elmúlt években a stratégiai légiszállító képesség világosan bizonyította értékét. A gépek több mint tízezer órát töltöttek a levegőben, 29 ezer tonna szállítmányt juttattak el a rendeltetési helyükre, és több mint 38 ezer utast szállítottak – mondta Anders Fogh Rasmussen. Az elvégzett feladatok a NATO afganisztáni és koszovói müveletei mellett kiterjedtek humanitárius tevékenységre Haitiben és Pakisztánban, illetve az ENSZ és az Afrikai Unió müveleteinek támogatására is. A főtitkár rámutatott: a programban részt vevő tíz NATO-tagállam és két partnernemzet olyan képességre tett szert, amelyet ilyen kedvező ár-érték arányban nem tudtak volna saját maguknak biztosítani. A SAC program ezáltal példaértékünek számít a szövetségen belül. Anders Fogh Rasmussen köszönetet mondott Magyarországnak a stratégiai légiszállító képesség befogadásáért.

Ünnepi beszédében Hende Csaba felidézte: Magyarország lehetőségeinek megfelelően tizennégy éve járul hozzá a NATO tevékenységéhez, a SAC létrehozásáról szóló, öt évvel ezelőtti döntés pedig e munka egyik fontos pillérét jelentette. A program mára elérte teljes müveleti képességét, és sok szempontból mintaértékü programként az „okos védelem” (smart defence) élő példájának számít. A honvédelmi miniszter kiemelte: a SAC olyan garantált képességet ad a résztvevőknek, amelyet egyedül csak jelentős és meg nem térülő beruházások révén tudnának megteremteni, ezáltal hozzájárul a szövetség kollektív védelmének erősítéséhez is. Emellett a válságkezeléshez és a humanitárius müveletek végrehajtásához is fontos képességet biztosít, akárcsak a kooperatív biztonsággal kapcsolatos célkitüzések megvalósításához.

Hende Csaba rámutatott: a mostani beruházást gördülékenyen, hatékonyan kell megvalósítani, miközben az afganisztáni jelenlét csökkentése jelentős és folyamatos szállítási igénybevételt jelent, és a NATO ügynökségi reformjából fakadó feladatokat is el kell látni. A miniszter bejelentette: a bázisrepülőtér hamarosan a polgári légi teherszállítás előtt is megnyitja kapuit, hogy így szolgálja a teljes régió gazdasági érdekeit.

Az ünnepség utáni tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Anders Fogh Rasmussen ismét köszönetet mondott hazánknak a program befogadásáért. Mint kiemelte, olyan modern rendszerről beszélünk, amely minden részesének előnyöket kínál, és éppen ez jelenti az „okos védelem” lényegét. Hende Csaba leszögezte: hazánk védelmének és biztonságának sarokkövét a szilárd transzatlanti kapcsolatok és az európai integráció jelenti a gyorsan változó globális biztonsági körülmények közepette. NATO-tagságunk megköveteli, hogy a Magyar Honvédség az ország szuverenitásának és területi integritásának szavatolása mellett képes legyen hozzájárulni a kollektív védelmi feladatokhoz és a nemzetközi müveletekhez. Ez irányú elkötelezettségünk egyik bizonyítéka, hogy az Európát különösen súlyosan érintő gazdasági válság ellenére Magyarország kormányának döntése értelmében 2013 és 2015 között nem csökken a honvédelmi tárca költségvetési támogatása, 2016-tól pedig a GDP részarányában évi legalább 0,1 százalékkal nő. Emellett az is fontos kiindulópont, hogy húsz év mulasztásai után többé nem veszíthetünk el katonai képességet, és az erőforrások szükössége mellett is megpróbáljuk megerősíteni a meglévőket – mutatott rá a honvédelmi miniszter.

Saját képességeinket is növekvő mértékben ajánljuk fel szövetségeseink részére: ennek jegyében, a szövetségesi szolidaritás fontos megnyilvánulásaként látnak majd el Gripenjeink légtérrendészeti feladatokat Szlovéniában, majd 2015-től a Baltikumban is. Hende Csaba megemlítette a visegrádi országokkal közösen 2016 első félévében felállítandó közös európai harccsoportot, illetve azt is, hogy Magyarország ad majd otthont a NATO következő kibervédelmi gyakorlatának is. Az elkövetkezendő évek célja a képességek fejlesztése, az együttmüködés elmélyítése és a NATO tevékenységéhez való minél hatékonyabb magyar hozzájárulás. 

Fotó: Dévényi Veronika

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK