2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irán sikeresen tesztelte az új Mersad légvédelmi rakétarendszerét

Art of WAR  |  2010. 04. 14., 10:40

Irán a napokban sikeresen tesztelte a saját tervezésű, fejlesztésű és gyártású légvédelmi rakétarendszerét, amelyet kis-és közepes magasságon repülő légi célok megsemmisítésére terveztek. A Mersad elnevezésű új rakétakomplexum egy továbbfejlesztett radarral, egy módosított rakétaindító állvánnyal, valamint modern vezérlő, és célbefogó elektronikával is rendelkezik. Elmondása szerint a rendszer rendkívül dinamikus, az elektronikai hadviselés területén tökéletesen megállja a helyét, valamint képes kapcsolatot tartani másik radar vagy légvédelmi rendszerrel is.

Irán tervei szerint a Mersad elnevezésü rakétarendszer, a szintén saját gyártású Sahin rakétákat fogja használni, amelyek az 1970-es évek amerikai gyártású Hawk rakéták továbbfejlesztett változatai. Már jelenleg is folyik a Sahin rakéták gyártása, és tervek szerint még ebben az évben hozzájuthat az iráni hadsereg a megfelelő számú rakétákhoz. A rakéták hatótávolságáról ez idáig még semmilyen információ nem szivárgott ki, azonban az köztudott, hogy a Hawk rakéta hatótávolsága megközelítőleg 24 km.

Iráni tervek szerint, a kifejlesztett légvédelmi rakétarendszerrel Teherán a nukleáris központjait, atomerőmüveit védené meg az ellenséges fenyegetésektől. Szakértők szerint pedig elképzelhető, hogy az Amerikai Egyesült Államok, valamint Izrael hajlandóak katonai lépéseket is tenni, amennyiben nem történik diplomáciai megoldás Irán régóta vitatott nukleáris programját illetően.

Irán évekkel ezelőtt már rendelt Oroszországtól öt komplett Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert, azonban ezeket már 2005-ben kézhez kellett volna kapnia. Mivel ez nem történt meg, így Teherán saját fejlesztésü rakétakomplexumok fejlesztése és kivitelezése mellett döntött. Orosz katonai szakértők elmondása szerint, azonban Oroszországnak érdekében áll a szerződésben foglaltak teljesítése, ugyanis több százmillió dollárról lenne szó. Azonban Oroszország kénytelen óvatosan kezelni az ügyet, és a jelenlegi állás szerint a szerződés teljesítésének jövője a nemzetközi, valamint az orosz politikai állásfoglalástól függene.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK