2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek a magyar MFS lőszerekről

Hírek a magyar MFS lőszerekről
Art of WAR  |  2021. 11. 16., 10:43
Hírek a magyar MFS lőszerekről

A Soldat und Technik haditechnikai portál beszámolójában olvashatjuk, hogy a RUAG Ammotec bejelentése értelmében a kiváló minőségű, magyar MFS lőszermárka újból bemutatkozik hatósági lőszerek gyártójaként. A társaság álláspontja szerint, a magyarországi Sirokon található üzemnek, a globális hatósági lőszerpiac folyamatos bővülése miatt, a cég további növekedéséhez az MFS márkának is hozzá kell járulnia.

A jelenlegi gyár elődje, a Mátrai Fémművek, 1949-től kezdődően a Hidegháború alatt jött létre, köszönhetően az erőteljes újrafegyverkezési és iparosítási politikának. A helyszín a Mátra alacsony hegyvonulatának szándékosan elrejtett völgye volt Budapesttől mintegy 100 km-re északkeletre, Sirok község közvetlen szomszédságában. A hadiipari létesítmény teljes titokban épült. A járhatatlan és rossz infrastruktúra ellátására kifejezetten keskeny nyomtávú vasutat építettek.

Már 1951-ben megkezdődött a kísérleti sorozatgyártás. Az üzem 1952 nyarán történt megnyitásától kezdve a Varsói Szerződés szabványai szerinti fegyverek kis-kaliberű lőszereit gyártották. Az 1960-as évektől - Hidegháború végétől - a gyártás súlypontja fokozatosan a civil lőszerek irányába tolódott el. A civil lőszerek exportja, csak az 1970-es években indulhatott el MFS név alatt. A céget 2009-ben az európai prémium lőszereket gyártó RUAG Ammotec (az MFS testvérmárkái: RWS, Norma, Rotweil, Geco, Swiss P) vásárolta meg. Az MFS megtartotta kettős polgári-katonai portfólióját egészen a mai napig.

Az elmúlt években a RUAG fegyvergyártó cég többször is beruházott a siroki gyárba. A termelés bővítése mellett korszerű német és svájci technológiát, gyártási folyamatokat és a hozzá tartozó modern gépparkot is kialakítottak. 2020-ban elkezdték a 9x19 NATO és a 5,56x45 SS109-es NATO szabványos lőszerek gyártását is. Ezeknek köszönhetően az értékesítés nagyságrenddel növekedett a korábbi évekhez képest. A magyar hatósági ügyfelek ellátása mellett túlnyomóan exportra termel a gyár.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A Haditechnikai Exportellenőrző Hatóság adatai szerint, a magyar haditechnikai export több, mint felét a siroki lőszergyár adja. További, új lőszerek kifejlesztésén és bevezetésén is dolgozik a magyar mérnökcsapat Sirokon, hogy megfelelhessenek a vevői és piaci elvárásoknak. A folyamatosan bővülő piaci megjelenés jellemzi, hogy több, mint 70 országban forgalmazzák termékeiket civil, katonai és rendvédelmi felhasználóknak, és ezzel viszik a magyar védelmi ipar jó hírét a világban. Ennek köszönhetően 400 családnak ad biztos megélhetést a lőszergyár Sirok környékén. Az MFS gyár szorosan együttműködik a hazai fegyveres testületekkel, a hadiipari szereplőkkel és a felsőoktatási intézményekkel. Ezek mellett meghatározó támogatója a magyar lövészsportnak is különböző a RUAG márkákkal.

A megbízható és minőségi magyar MFS márka újraindítása egy olyan időszakban valósul meg, amikor a kézifegyverek lőszerei iránti globális kereslet továbbra is töretlenül magas. A márka sikerrel bemutatkozott több nemzetközi a védelmiipari kiállításon ügyfeleinek (pl.: a londoni DSEI 2021 és a párizsi Milipol 2021).

További részletek az MFS-ről megtekinthetőek a következő oldalakon: www.mfs-ammunition.com és https://www.facebook.com/MFSforAmmunition  

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program a hazai lőszergyártást is kiemelt területként kezeli.

Forrás: https://soldat-und-technik.de/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK