2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek a magyar MFS lőszerekről

Hírek a magyar MFS lőszerekről
Art of WAR  |  2021. 11. 16., 10:43
Hírek a magyar MFS lőszerekről

A Soldat und Technik haditechnikai portál beszámolójában olvashatjuk, hogy a RUAG Ammotec bejelentése értelmében a kiváló minőségű, magyar MFS lőszermárka újból bemutatkozik hatósági lőszerek gyártójaként. A társaság álláspontja szerint, a magyarországi Sirokon található üzemnek, a globális hatósági lőszerpiac folyamatos bővülése miatt, a cég további növekedéséhez az MFS márkának is hozzá kell járulnia.

A jelenlegi gyár elődje, a Mátrai Fémművek, 1949-től kezdődően a Hidegháború alatt jött létre, köszönhetően az erőteljes újrafegyverkezési és iparosítási politikának. A helyszín a Mátra alacsony hegyvonulatának szándékosan elrejtett völgye volt Budapesttől mintegy 100 km-re északkeletre, Sirok község közvetlen szomszédságában. A hadiipari létesítmény teljes titokban épült. A járhatatlan és rossz infrastruktúra ellátására kifejezetten keskeny nyomtávú vasutat építettek.

Már 1951-ben megkezdődött a kísérleti sorozatgyártás. Az üzem 1952 nyarán történt megnyitásától kezdve a Varsói Szerződés szabványai szerinti fegyverek kis-kaliberű lőszereit gyártották. Az 1960-as évektől - Hidegháború végétől - a gyártás súlypontja fokozatosan a civil lőszerek irányába tolódott el. A civil lőszerek exportja, csak az 1970-es években indulhatott el MFS név alatt. A céget 2009-ben az európai prémium lőszereket gyártó RUAG Ammotec (az MFS testvérmárkái: RWS, Norma, Rotweil, Geco, Swiss P) vásárolta meg. Az MFS megtartotta kettős polgári-katonai portfólióját egészen a mai napig.

Az elmúlt években a RUAG fegyvergyártó cég többször is beruházott a siroki gyárba. A termelés bővítése mellett korszerű német és svájci technológiát, gyártási folyamatokat és a hozzá tartozó modern gépparkot is kialakítottak. 2020-ban elkezdték a 9x19 NATO és a 5,56x45 SS109-es NATO szabványos lőszerek gyártását is. Ezeknek köszönhetően az értékesítés nagyságrenddel növekedett a korábbi évekhez képest. A magyar hatósági ügyfelek ellátása mellett túlnyomóan exportra termel a gyár.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A Haditechnikai Exportellenőrző Hatóság adatai szerint, a magyar haditechnikai export több, mint felét a siroki lőszergyár adja. További, új lőszerek kifejlesztésén és bevezetésén is dolgozik a magyar mérnökcsapat Sirokon, hogy megfelelhessenek a vevői és piaci elvárásoknak. A folyamatosan bővülő piaci megjelenés jellemzi, hogy több, mint 70 országban forgalmazzák termékeiket civil, katonai és rendvédelmi felhasználóknak, és ezzel viszik a magyar védelmi ipar jó hírét a világban. Ennek köszönhetően 400 családnak ad biztos megélhetést a lőszergyár Sirok környékén. Az MFS gyár szorosan együttműködik a hazai fegyveres testületekkel, a hadiipari szereplőkkel és a felsőoktatási intézményekkel. Ezek mellett meghatározó támogatója a magyar lövészsportnak is különböző a RUAG márkákkal.

A megbízható és minőségi magyar MFS márka újraindítása egy olyan időszakban valósul meg, amikor a kézifegyverek lőszerei iránti globális kereslet továbbra is töretlenül magas. A márka sikerrel bemutatkozott több nemzetközi a védelmiipari kiállításon ügyfeleinek (pl.: a londoni DSEI 2021 és a párizsi Milipol 2021).

További részletek az MFS-ről megtekinthetőek a következő oldalakon: www.mfs-ammunition.com és https://www.facebook.com/MFSforAmmunition  

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program a hazai lőszergyártást is kiemelt területként kezeli.

Forrás: https://soldat-und-technik.de/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 30., 13:06
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2024. 05. 13., 12:22
Egymást követik a kiképzések a Brave Warrior 2024 többnemzeti gyakorlat során a Bakonyban.
2024. 05. 09., 15:13
Egyhetes gyakorlatukat töltik az „Acélkocka” altisztképzési rendszer általános repülőműszaki üzembentartó altiszt szakmai tanfolyam résztvevői az MH 47. Bázisrepülőtéren, ahol egyebek mellett betekintést nyertek a H145M helikoptereken végzett vizsgálatok munkafolyamatába is.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.