2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Torpedó-drón, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda arzenáljában

Torpedó-drón, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda arzenáljában
Art of WAR  |  2022. 06. 09., 15:02
Torpedó-drón, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda arzenáljában

Iránból gyakran érkeznek hírek új, félelmetesebbnél-félelmetesebbnek tűnő fegyverek hadrendbe állításáról. Bár ezek jelentős része pusztán propaganda, ugyanakkor nem mindegyik bejelentés blöff. Az elmúlt években több a Perzsa-öböl területén horgonyzó kereskedelmi hajót ért rejtélyes torpedótámadás, amelyeket az Iszlám Forradalmi Gárda tengeri erőinek (IRGC-N) számlájára írtak, de az nem derült ki, hogy milyen eszközzel hajtották végre. Úgy tűnik, végre megvan a válasz.

A közelmúltban ünnepség keretében adták át az IRGC-N legújabb rohamcsónakjait és az eseményen - amelyen részt vett Salami vezérőrnagy az IRGC, valamint Sardar Tangsiri az IRGC-N főparancsnoka is -, egy sokkal érdekesebb, különleges fegyver számos példánya is feltűnt. A fényképeken látható eszközök típusjelzését nem hozták nyilvánosságra és első pillantásra hagyományos torpedóknak tűnnek, de a hírek szerint valójában többről van szó, a torpedók és a tengeralattjáró drónok (UUV) sajátságos keverékeiről.

A kb. 533 mm – es átmérőjű és kb. 5,5 méteres hosszúságú eszköz nagyjából akkora, mint egy hagyományos torpedó, ennek megfelelően nyilván indítható hajókról, de akár az Iránban hadrendben álló törpe tengeralattjárókról is. Sok adat, így a meghajtás pontos mibenléte sem ismert, de nem ok nélkül takarhatták le a hátsó részüket gondosan álcahálókkal. A nyilvánosságra került videó felvételek alapján az biztosnak tűnik, hogy hatótávolsága eléggé nagy lehet, ugyanakkor sebessége alacsony, így mozgó célok ellen nem alkalmazható. Arra viszont tökéletesen megfelel, hogy észrevétlenül megközelítsen, majd elpusztítson, vagy legalább megrongáljon egy nyílt tengeren horgonyzó hajót, illetve besurranva egy erősen védett kikötőbe, ott okozzon jelentős károkat. Robbanófeje azonos lehet az iráni haditengerészetnél alkalmazott torpedókéval, vagy egyes aknatípusokéval.

Nem világos, hogy milyen irányító rendszerrel látták el, így a célpontot előre beprogramozott GPS adatok (az orr részen lévő védősapka alatt valamilyen csatlakozó aljzat, vagy érzékelő lehet), esetleg huzalvezérlés segítségével találja meg. A fotókon az új fegyverből számos példány látható, egy hosszú állványon gondosan egymás mellé helyezve, így nagy valószínűséggel elkezdték sorozatgyártását. A torpedó-drón előállítása nem igényel magasszintű, bonyolult technológiát, emiatt viszonylag olcsón, gyorsa és nagy mennyiségben előállítható. A fegyver koncepciója már máshol is felvetődött, de a jelek szerint az irániak jutottak el elsőként a gyakorlati megvalósításáig.    

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.