2023. 10. 01.
Malvin
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Torpedó-drón, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda arzenáljában

Torpedó-drón, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda arzenáljában
Art of WAR  |  2022. 06. 09., 15:02
Torpedó-drón, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda arzenáljában

Iránból gyakran érkeznek hírek új, félelmetesebbnél-félelmetesebbnek tűnő fegyverek hadrendbe állításáról. Bár ezek jelentős része pusztán propaganda, ugyanakkor nem mindegyik bejelentés blöff. Az elmúlt években több a Perzsa-öböl területén horgonyzó kereskedelmi hajót ért rejtélyes torpedótámadás, amelyeket az Iszlám Forradalmi Gárda tengeri erőinek (IRGC-N) számlájára írtak, de az nem derült ki, hogy milyen eszközzel hajtották végre. Úgy tűnik, végre megvan a válasz.

A közelmúltban ünnepség keretében adták át az IRGC-N legújabb rohamcsónakjait és az eseményen - amelyen részt vett Salami vezérőrnagy az IRGC, valamint Sardar Tangsiri az IRGC-N főparancsnoka is -, egy sokkal érdekesebb, különleges fegyver számos példánya is feltűnt. A fényképeken látható eszközök típusjelzését nem hozták nyilvánosságra és első pillantásra hagyományos torpedóknak tűnnek, de a hírek szerint valójában többről van szó, a torpedók és a tengeralattjáró drónok (UUV) sajátságos keverékeiről.

A kb. 533 mm – es átmérőjű és kb. 5,5 méteres hosszúságú eszköz nagyjából akkora, mint egy hagyományos torpedó, ennek megfelelően nyilván indítható hajókról, de akár az Iránban hadrendben álló törpe tengeralattjárókról is. Sok adat, így a meghajtás pontos mibenléte sem ismert, de nem ok nélkül takarhatták le a hátsó részüket gondosan álcahálókkal. A nyilvánosságra került videó felvételek alapján az biztosnak tűnik, hogy hatótávolsága eléggé nagy lehet, ugyanakkor sebessége alacsony, így mozgó célok ellen nem alkalmazható. Arra viszont tökéletesen megfelel, hogy észrevétlenül megközelítsen, majd elpusztítson, vagy legalább megrongáljon egy nyílt tengeren horgonyzó hajót, illetve besurranva egy erősen védett kikötőbe, ott okozzon jelentős károkat. Robbanófeje azonos lehet az iráni haditengerészetnél alkalmazott torpedókéval, vagy egyes aknatípusokéval.

Nem világos, hogy milyen irányító rendszerrel látták el, így a célpontot előre beprogramozott GPS adatok (az orr részen lévő védősapka alatt valamilyen csatlakozó aljzat, vagy érzékelő lehet), esetleg huzalvezérlés segítségével találja meg. A fotókon az új fegyverből számos példány látható, egy hosszú állványon gondosan egymás mellé helyezve, így nagy valószínűséggel elkezdték sorozatgyártását. A torpedó-drón előállítása nem igényel magasszintű, bonyolult technológiát, emiatt viszonylag olcsón, gyorsa és nagy mennyiségben előállítható. A fegyver koncepciója már máshol is felvetődött, de a jelek szerint az irániak jutottak el elsőként a gyakorlati megvalósításáig.    

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK