2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Torpedó-drón, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda arzenáljában

Torpedó-drón, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda arzenáljában
Art of WAR  |  2022. 06. 09., 15:02
Torpedó-drón, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda arzenáljában

Iránból gyakran érkeznek hírek új, félelmetesebbnél-félelmetesebbnek tűnő fegyverek hadrendbe állításáról. Bár ezek jelentős része pusztán propaganda, ugyanakkor nem mindegyik bejelentés blöff. Az elmúlt években több a Perzsa-öböl területén horgonyzó kereskedelmi hajót ért rejtélyes torpedótámadás, amelyeket az Iszlám Forradalmi Gárda tengeri erőinek (IRGC-N) számlájára írtak, de az nem derült ki, hogy milyen eszközzel hajtották végre. Úgy tűnik, végre megvan a válasz.

A közelmúltban ünnepség keretében adták át az IRGC-N legújabb rohamcsónakjait és az eseményen - amelyen részt vett Salami vezérőrnagy az IRGC, valamint Sardar Tangsiri az IRGC-N főparancsnoka is -, egy sokkal érdekesebb, különleges fegyver számos példánya is feltűnt. A fényképeken látható eszközök típusjelzését nem hozták nyilvánosságra és első pillantásra hagyományos torpedóknak tűnnek, de a hírek szerint valójában többről van szó, a torpedók és a tengeralattjáró drónok (UUV) sajátságos keverékeiről.

A kb. 533 mm – es átmérőjű és kb. 5,5 méteres hosszúságú eszköz nagyjából akkora, mint egy hagyományos torpedó, ennek megfelelően nyilván indítható hajókról, de akár az Iránban hadrendben álló törpe tengeralattjárókról is. Sok adat, így a meghajtás pontos mibenléte sem ismert, de nem ok nélkül takarhatták le a hátsó részüket gondosan álcahálókkal. A nyilvánosságra került videó felvételek alapján az biztosnak tűnik, hogy hatótávolsága eléggé nagy lehet, ugyanakkor sebessége alacsony, így mozgó célok ellen nem alkalmazható. Arra viszont tökéletesen megfelel, hogy észrevétlenül megközelítsen, majd elpusztítson, vagy legalább megrongáljon egy nyílt tengeren horgonyzó hajót, illetve besurranva egy erősen védett kikötőbe, ott okozzon jelentős károkat. Robbanófeje azonos lehet az iráni haditengerészetnél alkalmazott torpedókéval, vagy egyes aknatípusokéval.

Nem világos, hogy milyen irányító rendszerrel látták el, így a célpontot előre beprogramozott GPS adatok (az orr részen lévő védősapka alatt valamilyen csatlakozó aljzat, vagy érzékelő lehet), esetleg huzalvezérlés segítségével találja meg. A fotókon az új fegyverből számos példány látható, egy hosszú állványon gondosan egymás mellé helyezve, így nagy valószínűséggel elkezdték sorozatgyártását. A torpedó-drón előállítása nem igényel magasszintű, bonyolult technológiát, emiatt viszonylag olcsón, gyorsa és nagy mennyiségben előállítható. A fegyver koncepciója már máshol is felvetődött, de a jelek szerint az irániak jutottak el elsőként a gyakorlati megvalósításáig.    

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.