2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb észak-koreai ´´csodafegyver´´

Újabb észak-koreai ´´csodafegyver´´
Art of WAR  |  2023. 04. 26., 14:36
Újabb észak-koreai ´´csodafegyver´´

Az időről-időre kilőtt észak-koreai ballisztikus rakéták jó ideig nagy médiavisszhangot váltottak ki, de azóta a kísérletek hírértéke alaposan megkopott és a katonai szakértőkön kívül ma már kevesen foglalkoznak velük. A közelmúltban lezajlott amerikai – dél-koreai hadgyakorlatnak és a lanyhuló médiaérdeklődésnek is szerepe lehet benne, hogy nemrég a KCNA állami hírügynökség diadalittas bejelentést tett a sikeresen tesztelt Haeil-2 nevű „csodafegyverről”.

A Haeil-2 leginkább az oroszok Poszeidon nevű nukleáris meghajtású és töltetű óriástorpedóját próbálja másolni, amely a hírek szerint amellett, hogy hosszú ideig cirkálhat a nyílt tengeren, robbanásával akár mesterséges cunamit is előidézhet, így pusztítva az ellenség partvidékét. A nyilvánosságra került képek alapján, a fegyver kialakítása valóban nagyon hasonló, de a kb. 24 méteres orosz monstrumnál jóval szerényebb méretűnek tűnik és több mint valószínű, hogy szó sincs nukleáris meghajtásról, ellenben tényleg alkalmasnak tűnik egy atomtöltetű robbanófej hordozására.

Sebessége mindössze 4,6 csomó körüli és bár állítólag 80-150 méteres mélységbe is képes lemerülni elsősorban a felszínen működik. A szakértők véleménye szerint - már csak alacsony sebessége miatt is -, valójában nem is torpedóról, hanem egy személyzet nélküli, felfegyverzett vízalatti járműről (UUV) lehet szó. Mindenesetre a KCNA híradása szerint az április 4. és április 7. között lezajlott teszt során a Kajin-öbölből indított Haeil-2, mintegy 71 órát járőrözött az ország észak-keleti partjainál és ezalatt mintegy 1000 kilométert tett meg ellipszis, majd 8-as alakú pályán haladva. Végül, miután ismét megközelítette az indítási pontja közelében fekvő Ryongdae kikötő térségét, a kijelölt célterületen sikeresen felrobbantották a rászerelt hagyományos robbanófejet.

Észak-Korea állítólag 2012 óta fejleszt UUV-kat, de ezt csak most jelentették be hivatalosan, nyilván erőfitogtatás céljából. A hírek szerint némileg eltérő Haeil és Haeil-1 jelzésű prototípusok tengeri próbáira még március végén került sor.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 30., 13:06
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2024. 05. 13., 12:22
Egymást követik a kiképzések a Brave Warrior 2024 többnemzeti gyakorlat során a Bakonyban.
2024. 05. 09., 15:13
Egyhetes gyakorlatukat töltik az „Acélkocka” altisztképzési rendszer általános repülőműszaki üzembentartó altiszt szakmai tanfolyam résztvevői az MH 47. Bázisrepülőtéren, ahol egyebek mellett betekintést nyertek a H145M helikoptereken végzett vizsgálatok munkafolyamatába is.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.