2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Indiai rakétakísérlet Pekinget is elérő rakétával

Art of WAR  |  2012. 04. 20., 10:07

India első ízben hajtott végre április 19-én, csütörtökön sikeres kísérletet nagy hatótávolságú rakétával, amely képes mélyen behatolni Kína területére, elérni Pekinget és Sanghajt vagy akár európai városokat is – jelentették be Újdelhiben. India ezzel azon országok „elitklubjába” sorolja be magát, amelyek atomtöltet hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétával rendelkeznek. Ilyen rakétája eddig csak az Egyesült Államoknak, Kínának, Oroszországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának volt. Az Agni-V típusú rakétával végrehajtott kísérletről élő adásban számoltak be a helyi tévécsatornák.

A rakétát a kelet-indiai Orissza állam partjainál található tengeri támaszpontról, a Wheeler-szigetről lőtték fel. Az ötven tonnás, 17,5 méter hosszú és két méter átmérőjü Agni (Tüzisten)-V típusú rakéta hatótávolsága ötezer kilométer, és egytonnás atomtöltettel szerelhető fel. A rakétának ötezer kilométeres utat kellett megtennie, hogy célba érjen. Röppályáját legkorszerübb radarokkal követték nyomon. Vidzsaj Szaraszvat, az indiai védelmi kutatóintézet vezetője közölte, hogy a rakéta 600 kilométert meghaladó magasságot ért el, mindhárom fokozata rendben müködött, és a terveknek megfelelően, maximális pontossággal juttatta célba töltetét.

Az indiai kormány szerdán hangoztatta, hogy a rakéta elkészültével jelentős lendületet adtak azoknak a törekvéseknek, amelyek célja, hogy korlátozzák Kína regionális fölényét, és elérjék, hogy India saját jogán legyen ázsiai hatalom. Kína előrébb tart Indiánál a rakétaversenyben, mert interkontinentális rakétáival bármilyen célpontot képes elérni a szomszédos országban. Eddig a legnagyobb hatótávolságú indiai rakétának, az Agni-III-nak a hatótávolsága 3500 kilométer, azaz nem ér el számos kínai nagyvárosig.

Az igazoltan nukleáris fegyverekkel rendelkező dél-ázsiai ország 1974-ben hajtott végre először kísérleti föld alatti atomrobbantást, majd 1998-ban két alkalommal megismételte a kísérletet. Az indiai rakétaprogram a két másik térségbeli atomhatalom, Kína és Pakisztán elrettentését célzó stratégia része. India és Kína 1962-ben vívott háborút és továbbra is van határvitájuk. Újdelhi mindig is gyanakodva figyelte az utóbbi években Kína törekvéseit befolyása növelésére az Indiai-óceán térségében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.