2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a korszerűbb M3 típusú rakéták

Art of WAR  |  2015. 01. 29., 13:08

A dél-franciaországi Hyéres városában rendezték meg 2014 utolsó negyedévében a MISTRAL Felhasználók Klubjának soron következő (2014. évi) konferenciáját, melyre a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is meghívást kapott. A klub célja a MISTRAL fegyverrendszert alkalmazó nemzetek által az üzemeltetés, a kezelői kiképzés és az éleslövészetek során összegyűjtött tapasztalatok, megoldások kölcsönös megosztása a klubban résztvevő más nemzetekkel, valamint a rendelkezésre álló lehetőségek függvényében technikai segítségnyújtás.

Az ezredet Fábry László őrnagy, valamint Markovits Dávid főhadnagy képviselte. A konferencián hazánk mellett Belgium, Ausztria, Franciaország, Észtország és Spanyolország képviselői vettek részt.

Fókuszban a korszerübb M3 típusú rakéták

A klub elnökének megnyitója után a nemzetek képviselőinek előadásai következtek. Ezek között kiemelt figyelmet kaptak a legújabb kiképzési módszerek és eljárások, amelyek az elmúlt időszakban átalakult légi fenyegetésekre (például a drónok alkalmazása) válaszolva kerültek kidolgozásra. Szó esett még a résztvevő nemzetek által az elmúlt időszakban végrehajtott éleslövészetek eredményeiről, valamint az ezeken történt technikai jellegü meghibásodásokról is. Különösen érdekes volt számunkra az osztrák kolléga által tartott előadás, amely a „nagynyomású palackok hitelesítési eljárása Ausztriában” címet viselte.

Fókuszban a korszerübb M3 típusú rakéták

A következő nap programjában szerepelt az Hyéres városában települt 54. Tüzér Ezred által szervezett technikai bemutatón való részvétel. Ezen lehetőség volt megtekinteni azokat a MISTRAL M3 típusú légvédelmi rakétákat és kiegészítő eszközeit, amelyekről – a Mistral légvédelmi rakétarendszer 2016 és 2018 közötti képességnövelő bővítése kapcsán – 2014 augusztusában a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala (HM VGH) és az MBDA France képviselői kötöttek szerződést. Az erről szóló dokumentumot Didier Philippe, a gyártó MBDA France első alelnöke és Balla Tibor ezredes, a HM VGH főigazgató-helyettese írták alá a HM-ben.

Fókuszban a korszerübb M3 típusú rakéták

Az új szerződés értelmében a Magyar Honvédség a már 1997. óta meglévő M2 típusú rakétáit – a HM Arzenál Zrt. közremüködésével – a kor színvonalának megfelelően felújítják. Ezen felül pedig nagyobb lőtávolsággal, jobb zavarvédelemmel és hosszabb üzemidővel rendelkező M3 típusú rakétákat szerez be a honvédelmi tárca. A rendszerszintü alkalmazás érdekében új típusú „MATIS MP3” hőkamerákat, gyakorló berendezéseket, alkatrészeket, akkumulátorokat is kap a honvédség.

A MATIS MP3 típusú éjjel-nappali irányzék – a MISTRAL fegyverrendszer egyik alapvető elemeként – jelentősen megnöveli a MISTRAL M3 légvédelmi rakéta képességeit néhány kulcsfontosságú területen:

-    megnövelt felderítési és azonosítási (vizuális) távolság;

-    megnövelt müködőképesség különböző időjárási viszonyok között;

-    éjszakai és nappali irányzék integrálása egyetlen eszközbe.

A hőkamera egy nagy integráltságú egység, felhasználóbarát tervezéssel, amely a következőket foglalja magába:

-   kettős képmezőjü (nagyítható) infravörös 3-5 mikronméteres VGA detektorral;

-   kettős képmezőjü (nagyítható) nappali irányzék;

-   legújabb generációs elektronika, amely képes még a legbonyolultabb ellenséges célok megjelenítésére még nehéz időjárási viszonyok között is.

Fókuszban a korszerübb M3 típusú rakéták

A kamerát ellátták még mágneses iránytüvel, valamint GPS vevő berendezéssel annak érdekében, hogy biztosítsák a célok földrajzi koordinátáinak kiolvasását és az indítóállványok közötti pontosabb koordinációt az alkalmazási zónában.

A konferencia zárónapjának délelőttjén a klub együttmüködési szándéknyilatkozatával kapcsolatos megbeszélés került levezetésre. A szándéknyilatkozat aláírásával lehetőség nyílik szorosabb együttmüködésre, kiemelten a MISTRAL fegyverrendszer tartalék alkatrészeinek egymás közötti cseréjére. Délután alkalmat biztosítottak minden részvevő nemzetnek a francia MBDA cég képviselőivel történő közvetlen eszmecserére a fegyverrendszert érintő kérdésekben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK