2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendszerbe áll az új, indiai fejlesztésű torpedó

Rendszerbe áll az új, indiai fejlesztésű torpedó
Art of WAR  |  2021. 08. 11., 12:55

India gazdasága és ipara gyorsan fejlődik, ugyanakkor híres arról, hogy az állami fegyverbeszerzések és fejlesztési programok rendkívüli módon évekig, sőt akár évtizedekig elhúzódnak. A jelek szerint az új Varunastra típusú torpedó, amely nevét a hindu mitológia vízistenének Varunának félelmetes fegyveréről kapta, a kivételek közé tartozik.

A torpedó tervezett rendszeresítését még 2016 júniusában jelentette be Manohar Parrikar akkor hivatalban lévő védelmi miniszter. Magát a fejlesztést a két legfontosabb állami fenntartású védelmi kutatóintézet, a Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO), valamint a Naval Science and Technological Laboratory (NTSL) végezte a flotta megbízásából, a gyártást pedig az ország egyik legfontosabb fegyvergyára, a Bharat Dynamics Limited végzi, amellyel 2019 júniusában kötötte meg a 170 millió dollár értékű szerződést a Védelmi Minisztérium.

A Varunastra a nehéz torpedók közé tartozik, így átmérője 533 mm, hossza 8 méter, teljes tömege pedig 1,5 tonna, ebből 250 kg-ot tesz ki a nagy feszítőerejű robbanótöltet, amely tengeralattjárók ellen a leghatékonyabb. Meghajtását egy nagyteljesítményű elektromos motor biztosítja, amelynek áramellátását egy 250 kW-os ezüst-oxid-cink akkumulátor biztosítja. Sebessége eléri a 40 csomót (kb. 74km/óra), hatótávolsága pedig a 40 kilométert.

A torpedó, amelynek maximális bevetési mélysége kb. 400 méter, a jelenlegi legkorszerűbb típusokhoz hasonlóan huzalvezérlésű, de irányító rendszerének van autonóm üzemmódja is, így képes egy ideig cirkálásra és önálló célkeresésre is, amelyet a beépített aktív és passzív szonár tesz lehetővé. Újdonságnak számít, hogy a hírek szerint GPS helymeghatározó rendszerrel is felszerelték.

A Varunastra első 73 legyártott példányát az Indiai Haditengerészet Delhi, Kolkata és Rajput-osztályú rombolóin, Kamorta-osztályú korvettjein, valamint Talwar-osztályú fregattjain rendszeresítik. A DRDO mérnökei 2018-ban elkezdték a szovjet/orosz eredetű Kilo-osztályú tengeralattjárókról indítható, némileg módosított verzió fejlesztését is.

A BDL egyelőre az indiai flotta igényeinek kielégítésére törekszik, de az új fegyvert felajánlották már Vietnám számára is, így valószínűleg ott is rendszeresítésre kerül majd és valószínűleg máshova is exportálják, ha lesz rá kereslet.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!