2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irán megerősíti tengeralattjárói fegyverzetét

Irán megerősíti tengeralattjárói fegyverzetét
Art of WAR  |  2019. 03. 07., 14:54
Irán megerősíti tengeralattjárói fegyverzetét

Irán időről – időre előrukkol valamilyen saját fejlesztésű fegyverről szóló bejelentéssel, amellyel úgymond könnyedén leküzdhető az ellenség bármilyen csúcstechnológiás eszköze. Ezúttal a Jask-2 elnevezésű, hajó elleni rakétáról mutattak be érdekes felvételeket.

A Jask-2 valójában nem új és nem saját fejlesztés, hanem a kínai gyártmányú C-704 típusú hajó elleni fegyver iráni másolata, amely 130 kilogrammos robbanófejével, kb. 35 kilométeres távolságban lévő közepes méretű vízi célpontok megsemmisítésre alkalmas. Egyaránt indítható a szárazföldről, repülőgépek és hadihajók fedélzetéről is, de ezúttal az iráni mérnökök úgy tűnik egészen szokatlan megoldást találtak ki arra, hogy a Ghadir típusú, alig 120 tonnás vízkiszorítású, partvédő tengeralattjáróikról is alkalmazható legyen.

Az ötlet lényege, hogy a mintegy 3 méter hosszú rakétát, egy torpedószerű, saját, nem túl erős hajtóművel ellátott indítókapszulából lövik ki. A nyilvánosságra került felvételek szerint a narancssárga kapszulát a felszínen haladó tengeralattjáró indítócsövéből engedték útjára, majd az saját erejéből közvetlenül a vízfelszín alatt haladva, mintegy 10 csomós sebességgel megtett néhány száz métert és ezután startolt belőle maga a Jask-2.

Nyilvánvaló, hogy a saját hajtóművel rendelkező, de igencsak lassú kapszula nem a rakéta hatótávolságának növelésére szolgál, csupán arra, hogy az a tengeralattjárók torpedócsövéből is indítható legyen és kellőképpen eltávolodhasson hordozójától. Az iráni fejlesztés kifejezetten ötletes és jelentősen növeli a kisméretű Ghadir-osztály harci értékét.

Forrás: https://www.popularmechanics.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.