2023. 04. 02.
Áron
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Izrael megszakította az Arrow–3 legutóbbi kísérleti indítását

Izrael megszakította az Arrow–3 legutóbbi kísérleti indítását
Art of WAR  |  2017. 12. 15., 14:33
Izrael megszakította az Arrow–3 legutóbbi kísérleti indítását

A napokban tervezett Arrow–3 rakétatesztet a céltárgy meghibásodása miatt szakították meg – az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint a tesztindításra a légierő palmakhimi rakétakísérleti bázisán került volna sor, részeként annak a tesztsorozatnak, amellyel Izrael a többlépcsős rakétavédelmi képességét hivatott kiépíteni.

Az Arrow–3 rakétát egy izraeli-amerikai együttműködés eredményeként az Israel Aerospace Industries (IAI) fejlesztette ki, a gyártást pedig a Boeinggel közösen végzik majd. A tesztekhez használt célrakétákat a szintén izraeli Rafael gyártja. Az Arrow–3 biztosítja az izraeli rakétavédelmi rendszer legfelső lépcsőjét, egy olyan elfogó rakétaként, amely a ballisztikus rakétákat még a légkörön kívül megcélozza és megsemmisíti.

Ezeknél a teszteknél az Arrow–3-ast általában egy F–15-ösről kilőtt Sparrow típusú ballisztikus célrakétára indítják, amely a Földközi-tenger felől közelíti meg a célterületet. Ilyen esetekben a kísérleti indítást szigorú biztonsági rendszabályok korlátozzák, hogy minden esetleges sérülést és károsodást elkerüljenek, amiket a rakéta és a céltárgy ütközése során keletkező roncsdarabok okozhatnak a földön vagy akár a világűrben. A minisztériumi közlemény szerint a tesztet a korai fázisában, még a légvédelmi rakétaindítás előtt leállították, miután észlelték, hogy a Silver Sparrow célrakéta nem teljesíti a kísérleti lövészet előre meghatározott paramétereit.

Az Arrow–3 tesztek azután folytatódtak, hogy 2017 elején az első egységet egy Arrow–2 Block 4 rakétát üzemeltető rakétaalakulathoz telepítették. Egészen addig, az új rakéta három sikeres tesztindításon volt túl, ezek mindegyikét izraeli kísérleti lőtereken hajtották végre. Ezek közül csak egyszer került sor valódi cél megsemmisítésére. Egy negyedik tesztet még 2014-ben hasonló okokból halasztottak el mint ez a mostani eset, ekkor rakétaindítás szintén nem történt.

Azért, hogy a jövőben az Arrow–3 teljes képességét tesztelhessék és kihasználhassák, Izrael és az amerikai védelmi minisztérium megegyezett, miszerint a következő tesztindításokra a kodiaki rakétakísérleti központban kerül sor a Csendes-óceánon. Ezekre a kísérletekre 2018 elejéig kell várni.

 

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.