2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Izrael megszakította az Arrow–3 legutóbbi kísérleti indítását

Art of WAR  |  2017. 12. 15., 14:33

A napokban tervezett Arrow–3 rakétatesztet a céltárgy meghibásodása miatt szakították meg – az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint a tesztindításra a légierő palmakhimi rakétakísérleti bázisán került volna sor, részeként annak a tesztsorozatnak, amellyel Izrael a többlépcsős rakétavédelmi képességét hivatott kiépíteni.

Az Arrow–3 rakétát egy izraeli-amerikai együttműködés eredményeként az Israel Aerospace Industries (IAI) fejlesztette ki, a gyártást pedig a Boeinggel közösen végzik majd. A tesztekhez használt célrakétákat a szintén izraeli Rafael gyártja. Az Arrow–3 biztosítja az izraeli rakétavédelmi rendszer legfelső lépcsőjét, egy olyan elfogó rakétaként, amely a ballisztikus rakétákat még a légkörön kívül megcélozza és megsemmisíti.

Ezeknél a teszteknél az Arrow–3-ast általában egy F–15-ösről kilőtt Sparrow típusú ballisztikus célrakétára indítják, amely a Földközi-tenger felől közelíti meg a célterületet. Ilyen esetekben a kísérleti indítást szigorú biztonsági rendszabályok korlátozzák, hogy minden esetleges sérülést és károsodást elkerüljenek, amiket a rakéta és a céltárgy ütközése során keletkező roncsdarabok okozhatnak a földön vagy akár a világűrben. A minisztériumi közlemény szerint a tesztet a korai fázisában, még a légvédelmi rakétaindítás előtt leállították, miután észlelték, hogy a Silver Sparrow célrakéta nem teljesíti a kísérleti lövészet előre meghatározott paramétereit.

Az Arrow–3 tesztek azután folytatódtak, hogy 2017 elején az első egységet egy Arrow–2 Block 4 rakétát üzemeltető rakétaalakulathoz telepítették. Egészen addig, az új rakéta három sikeres tesztindításon volt túl, ezek mindegyikét izraeli kísérleti lőtereken hajtották végre. Ezek közül csak egyszer került sor valódi cél megsemmisítésére. Egy negyedik tesztet még 2014-ben hasonló okokból halasztottak el mint ez a mostani eset, ekkor rakétaindítás szintén nem történt.

Azért, hogy a jövőben az Arrow–3 teljes képességét tesztelhessék és kihasználhassák, Izrael és az amerikai védelmi minisztérium megegyezett, miszerint a következő tesztindításokra a kodiaki rakétakísérleti központban kerül sor a Csendes-óceánon. Ezekre a kísérletekre 2018 elejéig kell várni.

 

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 11., 16:28
A francia Nexter Systems védelmi vállalat elnöke, Stephane Mayer egy interjúban számolt be ismét arról, hogy 2020 és 2028 között 200 db Leclerc harckocsi és 18 db harckocsi mentőjármű újulhat meg a Scorpion program keretein belül.
2018-01-02 15:40:49
„A pokolban estem el – (Úgy hívták: Passchendaele)”. Siegfried Sassoon angol költő és katona írta ezt a száz éve, 1917 novemberében véget ért harmadik yperni csatáról, amelynek során nem csak a németekkel kellett megküzdeniük a támadó briteknek.
2017-12-29 19:25:23
Tizenöt év csapatszolgálat, hat misszió, sokszor a számára legfontosabb, a család hiányával küszködve. Spanberger Gábor főtörzsőrmester – az MH Altiszti Akadémia fegyvermester szakoktatója – eddigi pályafutása másnak „egy életre” is elég lenne, neki viszont még komoly tervei vannak.
2017-12-21 17:18:26
Az internetes fórumokat, hozzászólásokat böngészve egyértelműen látszik, hogy sokan nem teljesen vannak képben bizonyos alapfogalmakkal és működési elvekkel a légvédelem és a légierők tekintetében. Ennek orvoslására született ez az összefoglaló, továbbá azzal a nem titkolt szándékkal is, hogy későbbi cikkek alapját képezze, de a már megjelent írások mélyebb megértését is elősegíti.
   MÁSOK ÍRTÁK
2018. 01. 19., 09:41
Mini hadsereget készített magának Hurtony Zsolt, aki egykoron maga is hivatásos katona volt.
2018. 01. 18., 10:04
Bár néhányak számára már egy ideje ismert volt, most jelent meg hivatalosan is az amerikai szaksajtóban, hogy a magyar fejlesztésű Gepárd GM6 Lynx (Hiúz) bullpup öntöltő rombolópuska immár az USA polgári fegyverpiacán is kapható.
2018. 01. 17., 12:46
Tankokat és tarackokat indított a szíriai kurd Afrin és Manbidzs tartomány irányába Törökország, ezzel megvalósítva régi fenyegetését.
2018. 01. 12., 10:50
Piranha páncélos csapatszállítókkal erősít a román hadsereg. Mihai Fifor védelmi miniszter közölte, napokon belül véget érhetnek az egyeztetések a General Dynamics céggel, s aláírják a szerződést.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.