2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Izrael megszakította az Arrow–3 legutóbbi kísérleti indítását

Izrael megszakította az Arrow–3 legutóbbi kísérleti indítását
Art of WAR  |  2017. 12. 15., 14:33
Izrael megszakította az Arrow–3 legutóbbi kísérleti indítását

A napokban tervezett Arrow–3 rakétatesztet a céltárgy meghibásodása miatt szakították meg – az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint a tesztindításra a légierő palmakhimi rakétakísérleti bázisán került volna sor, részeként annak a tesztsorozatnak, amellyel Izrael a többlépcsős rakétavédelmi képességét hivatott kiépíteni.

Az Arrow–3 rakétát egy izraeli-amerikai együttműködés eredményeként az Israel Aerospace Industries (IAI) fejlesztette ki, a gyártást pedig a Boeinggel közösen végzik majd. A tesztekhez használt célrakétákat a szintén izraeli Rafael gyártja. Az Arrow–3 biztosítja az izraeli rakétavédelmi rendszer legfelső lépcsőjét, egy olyan elfogó rakétaként, amely a ballisztikus rakétákat még a légkörön kívül megcélozza és megsemmisíti.

Ezeknél a teszteknél az Arrow–3-ast általában egy F–15-ösről kilőtt Sparrow típusú ballisztikus célrakétára indítják, amely a Földközi-tenger felől közelíti meg a célterületet. Ilyen esetekben a kísérleti indítást szigorú biztonsági rendszabályok korlátozzák, hogy minden esetleges sérülést és károsodást elkerüljenek, amiket a rakéta és a céltárgy ütközése során keletkező roncsdarabok okozhatnak a földön vagy akár a világűrben. A minisztériumi közlemény szerint a tesztet a korai fázisában, még a légvédelmi rakétaindítás előtt leállították, miután észlelték, hogy a Silver Sparrow célrakéta nem teljesíti a kísérleti lövészet előre meghatározott paramétereit.

Az Arrow–3 tesztek azután folytatódtak, hogy 2017 elején az első egységet egy Arrow–2 Block 4 rakétát üzemeltető rakétaalakulathoz telepítették. Egészen addig, az új rakéta három sikeres tesztindításon volt túl, ezek mindegyikét izraeli kísérleti lőtereken hajtották végre. Ezek közül csak egyszer került sor valódi cél megsemmisítésére. Egy negyedik tesztet még 2014-ben hasonló okokból halasztottak el mint ez a mostani eset, ekkor rakétaindítás szintén nem történt.

Azért, hogy a jövőben az Arrow–3 teljes képességét tesztelhessék és kihasználhassák, Izrael és az amerikai védelmi minisztérium megegyezett, miszerint a következő tesztindításokra a kodiaki rakétakísérleti központban kerül sor a Csendes-óceánon. Ezekre a kísérletekre 2018 elejéig kell várni.

 

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.