2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sikeres közelségi gyújtó teszt Stinger rakétával

Sikeres közelségi gyújtó teszt Stinger rakétával
Art of WAR  |  2018. 11. 15., 13:44
Sikeres közelségi gyújtó teszt Stinger rakétával

Eredményesen teljesítette az amerikai hadsereg minősítő tesztjeit egy új közelségi gyújtó, amely javítaná és bővítené a Stinger föld-levegő rakéta képességeit.

Az Egyesült Államok floridai Eglin Légibázisán végrehajtott teszt során a korszerűsített fegyverrendszer képességeit demonstrálva a rakéta valamennyi célt hibátlanul és pontosan találta el.

A minősítési próbák során a Raytheon által gyártott könnyű, hordozható (man-portable air defence system: MANPADS) Stinger légvédelmi rendszer rakétáját vállról és járműről egyaránt indították. Az új közelségi gyújtó az önálló légvédelmi rakétarendszer harci részét a célpont közelében robbantja, emellett azonban a célok közvetlen találattal történő megsemmisítésének lehetősége is megmarad. Ennek köszönhetően a befogható és megsemmisíthető ellenséges eszközök – ideértve a pilóta nélküli repülő eszközöket is - köre jelentősen kibővül.

Kim Ernzen, a Raytheon szárazföldi hadviselési rendszerekért felelős alelnöke szerint az új közelségi gyújtóval felszerelt Stinger rakéta egy megfizethető, a közeljövőben rendelkezésre álló és már bizonyított eszköz a harctéren megjelenő fenyegetések leküzdésére. Kihangsúlyozta: „A hadsereggel együttműködve a legütőképesebb Stingert adjuk a harctéren szolgáló derék katonáink kezébe."

A minősítési teszt befejezését követően az amerikai hadsereg soron kívüli eljárással tervezi a rendszer mielőbbi hadrendbe állítását. A hadsereg további terve szerint a közelségi gyújtókat a rakétákba egy élettartam növelő program részeként építenék be a haderőnem McAlisterben (Oklahoma) lévő lőszergyárában.

A rövid előkészítési időt és a hangsebesség fölötti repülési sebességet figyelembe véve a vállról indítható, indítás után pedig további beavatkozást nem igénylő (fire and forget) Stinger rakéta helikopterek, pilóta nélküli légi járművek, cirkáló rakéták, illetve kis magasságon repülő merev és forgószárnyas repülőgépek elleni védekezésre egyaránt alkalmazható.

 

Forrás: http://raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.