2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sikeres közelségi gyújtó teszt Stinger rakétával

Sikeres közelségi gyújtó teszt Stinger rakétával
Art of WAR  |  2018. 11. 15., 13:44
Sikeres közelségi gyújtó teszt Stinger rakétával

Eredményesen teljesítette az amerikai hadsereg minősítő tesztjeit egy új közelségi gyújtó, amely javítaná és bővítené a Stinger föld-levegő rakéta képességeit.

Az Egyesült Államok floridai Eglin Légibázisán végrehajtott teszt során a korszerűsített fegyverrendszer képességeit demonstrálva a rakéta valamennyi célt hibátlanul és pontosan találta el.

A minősítési próbák során a Raytheon által gyártott könnyű, hordozható (man-portable air defence system: MANPADS) Stinger légvédelmi rendszer rakétáját vállról és járműről egyaránt indították. Az új közelségi gyújtó az önálló légvédelmi rakétarendszer harci részét a célpont közelében robbantja, emellett azonban a célok közvetlen találattal történő megsemmisítésének lehetősége is megmarad. Ennek köszönhetően a befogható és megsemmisíthető ellenséges eszközök – ideértve a pilóta nélküli repülő eszközöket is - köre jelentősen kibővül.

Kim Ernzen, a Raytheon szárazföldi hadviselési rendszerekért felelős alelnöke szerint az új közelségi gyújtóval felszerelt Stinger rakéta egy megfizethető, a közeljövőben rendelkezésre álló és már bizonyított eszköz a harctéren megjelenő fenyegetések leküzdésére. Kihangsúlyozta: „A hadsereggel együttműködve a legütőképesebb Stingert adjuk a harctéren szolgáló derék katonáink kezébe."

A minősítési teszt befejezését követően az amerikai hadsereg soron kívüli eljárással tervezi a rendszer mielőbbi hadrendbe állítását. A hadsereg további terve szerint a közelségi gyújtókat a rakétákba egy élettartam növelő program részeként építenék be a haderőnem McAlisterben (Oklahoma) lévő lőszergyárában.

A rövid előkészítési időt és a hangsebesség fölötti repülési sebességet figyelembe véve a vállról indítható, indítás után pedig további beavatkozást nem igénylő (fire and forget) Stinger rakéta helikopterek, pilóta nélküli légi járművek, cirkáló rakéták, illetve kis magasságon repülő merev és forgószárnyas repülőgépek elleni védekezésre egyaránt alkalmazható.

 

Forrás: http://raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.