2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sikeres közelségi gyújtó teszt Stinger rakétával

Sikeres közelségi gyújtó teszt Stinger rakétával
Art of WAR  |  2018. 11. 15., 13:44
Sikeres közelségi gyújtó teszt Stinger rakétával

Eredményesen teljesítette az amerikai hadsereg minősítő tesztjeit egy új közelségi gyújtó, amely javítaná és bővítené a Stinger föld-levegő rakéta képességeit.

Az Egyesült Államok floridai Eglin Légibázisán végrehajtott teszt során a korszerűsített fegyverrendszer képességeit demonstrálva a rakéta valamennyi célt hibátlanul és pontosan találta el.

A minősítési próbák során a Raytheon által gyártott könnyű, hordozható (man-portable air defence system: MANPADS) Stinger légvédelmi rendszer rakétáját vállról és járműről egyaránt indították. Az új közelségi gyújtó az önálló légvédelmi rakétarendszer harci részét a célpont közelében robbantja, emellett azonban a célok közvetlen találattal történő megsemmisítésének lehetősége is megmarad. Ennek köszönhetően a befogható és megsemmisíthető ellenséges eszközök – ideértve a pilóta nélküli repülő eszközöket is - köre jelentősen kibővül.

Kim Ernzen, a Raytheon szárazföldi hadviselési rendszerekért felelős alelnöke szerint az új közelségi gyújtóval felszerelt Stinger rakéta egy megfizethető, a közeljövőben rendelkezésre álló és már bizonyított eszköz a harctéren megjelenő fenyegetések leküzdésére. Kihangsúlyozta: „A hadsereggel együttműködve a legütőképesebb Stingert adjuk a harctéren szolgáló derék katonáink kezébe."

A minősítési teszt befejezését követően az amerikai hadsereg soron kívüli eljárással tervezi a rendszer mielőbbi hadrendbe állítását. A hadsereg további terve szerint a közelségi gyújtókat a rakétákba egy élettartam növelő program részeként építenék be a haderőnem McAlisterben (Oklahoma) lévő lőszergyárában.

A rövid előkészítési időt és a hangsebesség fölötti repülési sebességet figyelembe véve a vállról indítható, indítás után pedig további beavatkozást nem igénylő (fire and forget) Stinger rakéta helikopterek, pilóta nélküli légi járművek, cirkáló rakéták, illetve kis magasságon repülő merev és forgószárnyas repülőgépek elleni védekezésre egyaránt alkalmazható.

 

Forrás: http://raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024. 02. 05., 13:57
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024. 02. 01., 14:07
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024. 01. 30., 16:04
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.
2024. 02. 15., 09:20
A kétszázalékos védelmi kiadási küszöböt így az Észak-atlanti Szerződés Szervezete harmincegy tagállamának több mint fele éri el, köztük Magyarország is.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!