2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb sikeres éleslövészet, újabb mérföldkő

Újabb sikeres éleslövészet, újabb mérföldkő
Art of WAR  |  2019. 09. 11., 13:20
Újabb sikeres éleslövészet, újabb mérföldkő

2019. augusztus 30-án a Marsall-szigetek, Kwajalein-atoll bázisán állomásozó amerikai 11. Légvédelmi Dandár E-62-es ütegének állományára nagy feladat várt. Első alkalommal nyílt lehetőségük a THAAD rakétavédelmi rendszer indítóállványainak távvezérlési funkcióját alkalmazni.

Megjegyzés: A THAAD rendszer feladata a kijelölt katonai objektumok, csapatcsoportosítások, kritikus jelentőségű infrastruktúra és települések ballisztikus rakéták elleni védelme, a ballisztikus rakéták repülésének visszatérő fázisában (Terminal Phase) – atmoszférán belül (endo-atmoszferikus) és az atmoszférán kívül (exo-atmoszferikus) – történő megsemmisítésével.

A gyakorlat fő célkitűzése nem változott a korábbi éleslövészetekhez képest, kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat kellett felderíteni, elfogni majd megsemmisíteni. A rendszer tűzvezető és radar elemeinek szakállománya (a harctéri körülmények életszerű szimulálása érdekében) nem rendelkezett információval a célanyag indításának idejéről és helyéről. A harcálláspont az indítóállványoktól távol került telepítésre, így a harci munka, a célok detektálása és elfogása is távvezérléssel történt. E funkció, a jövőben egy sokoldalúbb és rugalmasabb alkalmazási módot biztosít, mivel a nagyobb települési távolságokokkal értelemszerűen nagyobb terület oltalmazása is megvalósítható.

„Ez a teszt szemlélteti a THAAD rendszer folyamatosan bővülő lehetőségeit, a ballisztikus rakéták felderítésének és megsemmisítésének képessége biztosítja nemzetünk, csapataink és szövetségeseink védelmét.” – nyilatkozta Jon A. Hill altengernagy az Amerikai Egyesült Államok Rakétavédelmi Ügynökségének (Missile Defense Agency – MDA) főigazgatója.

A Koreai-félszigeten kialakult folyamatos krízis miatt, az amerikai hadsereg a THAAD rendszerbe szeretné integrálni a Patriot fegyverrendszer egyes elemeit is. A sikeres interoperabilitás lehetőséget biztosítana arra, hogy egy esetleges rakétatámadás esetén azt a rendszer részelemet alkalmazzák (pl. THAAD radar – Patriot indítóállvány), amellyel az oltalmazás leginkább megvalósítható.

A gyakorlaton elért eredmények, továbbá az eddigi éleslövészetek (az augusztusi volt a 16.) alkalmával demonstrált képességek egyaránt hozzájárulhatnak a THAAD fegyverrendszert megrendelő országok körének bővüléséhez is.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.
2023. 11. 24., 10:45
Delegáció élén Párizsba látogatott dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletének következő parancsnoka november 20-án. A látogatás célja a bosznia-hercegovinai francia szerepvállalás és a francia-bosnyák kapcsolatok részleteiben történő megismerése volt.

  JETfly Magazin

A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.