2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Úszó bombák Jemen partjainál

Úszó bombák Jemen partjainál
Art of WAR  |  2019. 10. 28., 12:47
Úszó bombák Jemen partjainál

A közelmúltban merész dróntámadás ért szaúd-arábiai olajlétesítményeket, ami az olajárak megugrása miatt, a világgazdaságra is komoly hatással volt.

A jelek szerint azonban a már közel öt éve tomboló jemeni polgárháborúban, a déli területek elszakadásáért küzdő húszi (másképpen húti) felkelők kreativitása nem ismer határokat és a repülő drónok mellett, más egészen sajátos fegyvereket is bevetnek a kormányerők, de akár az azokat támogató hatalmas szomszéd állam ellen is.

Még 2018 szeptemberében, a Vörös-tengeren, egy üresen, látszólag irányítás nélkül sodródó, Blowfish – nek, vagyis gömbhalnak nevezett motorcsónakot találtak, amely mint kiderült, robbanóanyaggal volt megtömve. A hajót a húszi lázadók telepítették a forgalmas hajózási útvonal kellős közepére.

A felfedezés valójában nem volt túl meglepő, mivel hasonlókkal már találkoztak a jemeni és a szövetséges szaúdi erők. Először 2017 januárjában, amikor egy távirányított példány, 30 kilométerre Hudiyah kikötővárostól megrongálta az Al Madinah szaúdi fregattot, a legénység két tagját megölve, hármat pedig megsebesítve. Alig három hónappal később, egy hasonlóval megpróbáltak felrobbantani egy olajelosztót és a mellette lévő tárolót Jizanban, a jemeni határ közelében, majd 2018 januárjában egyszerre három robbanó csónakot indítottak egy szaúdi zászló alatt hajózó tankerre. Ezeket sikerült időben semlegesíteni, illetve az egyiket épségben elfogni. A jelek szerint a robbanó csónakokat a lázadók sorozatban építik, innen – onnan szerzett, gyors motorcsónakok átalakításával, méghozzá jelentős iráni közreműködéssel, mivel a sértetlenül megszerzett példányok irányító rendszerében, számos, jól láthatóan onnan származó részegységet, alkatrészt találtak.

A Blowfish – ek feltűnő hasonlóságot mutatnak a sri lankai tamil tigrisek által, gyakran öngyilkos bevetésekhez is használt támadó csónakokhoz. A nagyobbak, legalább 9 méteresek és általában két darab, 200 lóerős Yamaha motorral vannak felszerelve, így akár a 34 csomós sebességet is elérhetik. Ezeket gyakran a szovjet eredetű, P-15 típusú hajók elleni rakétával is felszerelik, amelyek a jemeni hadsereg készleteiből származnak. A kisebb változatok, mint amilyen a 2018 szeptemberében talált példány is, általában lecsupaszított motorcsónakok (ez a példány egy a jemeni haditengerészettől zsákmányolt, amerikai gyártmányú Shark-33 volt), egy ugyancsak legalább 200 lóerős motorral. Ezek előnye, hogy akár egy utánfutón is könnyedén szállíthatóak, majd egy alkalmas partszakaszról indíthatják őket. Nyitott és alacsony kialakításuknak köszönhetően, egyszerűen beléjük helyezhető a nagymennyiségű robbanóanyag, ugyanakkor nehéz őket radarral észlelni, így nemcsak távirányított drónként, hanem legénység nélküli, úszó robbanó csapdaként, de öngyilkos bevetésekre, búvárok és néhány fős diverzáns csoportok célbajuttatására is alkalmasak.

A hajózóútra kihelyezett, személyzet nélküli példányok, különösen veszélyesek. Nem teljesen tisztázott, hogy hogyan vezetik őket célra, de a feltételezések szerint parti megfigyelők, vagy egy másik, a közelben rejtőzködő csónak fedélzetéről irányíthatják őket, de nem kizárt az sem, hogy a hajók saját pozícióját jelző AID jeladójára vannak hangolva így azok saját magukra vezetik rá a robbanó csónakot.

Bár a Blowfish – ek hatékonysága korántsem egyértelmű, nem szabad lebecsülni őket, mert a tartályhajók a Vörös-tengert az Indiai-óceántól elválasztó Bab el Mandeb szoroson átvezető  útvonalát tömeges bevetésükkel akár meg is béníthatják.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.