2023. 06. 09. péntek
Félix
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Úszó bombák Jemen partjainál

Úszó bombák Jemen partjainál
Art of WAR  |  2019. 10. 28., 12:47
Úszó bombák Jemen partjainál

A közelmúltban merész dróntámadás ért szaúd-arábiai olajlétesítményeket, ami az olajárak megugrása miatt, a világgazdaságra is komoly hatással volt.

A jelek szerint azonban a már közel öt éve tomboló jemeni polgárháborúban, a déli területek elszakadásáért küzdő húszi (másképpen húti) felkelők kreativitása nem ismer határokat és a repülő drónok mellett, más egészen sajátos fegyvereket is bevetnek a kormányerők, de akár az azokat támogató hatalmas szomszéd állam ellen is.

Még 2018 szeptemberében, a Vörös-tengeren, egy üresen, látszólag irányítás nélkül sodródó, Blowfish – nek, vagyis gömbhalnak nevezett motorcsónakot találtak, amely mint kiderült, robbanóanyaggal volt megtömve. A hajót a húszi lázadók telepítették a forgalmas hajózási útvonal kellős közepére.

A felfedezés valójában nem volt túl meglepő, mivel hasonlókkal már találkoztak a jemeni és a szövetséges szaúdi erők. Először 2017 januárjában, amikor egy távirányított példány, 30 kilométerre Hudiyah kikötővárostól megrongálta az Al Madinah szaúdi fregattot, a legénység két tagját megölve, hármat pedig megsebesítve. Alig három hónappal később, egy hasonlóval megpróbáltak felrobbantani egy olajelosztót és a mellette lévő tárolót Jizanban, a jemeni határ közelében, majd 2018 januárjában egyszerre három robbanó csónakot indítottak egy szaúdi zászló alatt hajózó tankerre. Ezeket sikerült időben semlegesíteni, illetve az egyiket épségben elfogni. A jelek szerint a robbanó csónakokat a lázadók sorozatban építik, innen – onnan szerzett, gyors motorcsónakok átalakításával, méghozzá jelentős iráni közreműködéssel, mivel a sértetlenül megszerzett példányok irányító rendszerében, számos, jól láthatóan onnan származó részegységet, alkatrészt találtak.

A Blowfish – ek feltűnő hasonlóságot mutatnak a sri lankai tamil tigrisek által, gyakran öngyilkos bevetésekhez is használt támadó csónakokhoz. A nagyobbak, legalább 9 méteresek és általában két darab, 200 lóerős Yamaha motorral vannak felszerelve, így akár a 34 csomós sebességet is elérhetik. Ezeket gyakran a szovjet eredetű, P-15 típusú hajók elleni rakétával is felszerelik, amelyek a jemeni hadsereg készleteiből származnak. A kisebb változatok, mint amilyen a 2018 szeptemberében talált példány is, általában lecsupaszított motorcsónakok (ez a példány egy a jemeni haditengerészettől zsákmányolt, amerikai gyártmányú Shark-33 volt), egy ugyancsak legalább 200 lóerős motorral. Ezek előnye, hogy akár egy utánfutón is könnyedén szállíthatóak, majd egy alkalmas partszakaszról indíthatják őket. Nyitott és alacsony kialakításuknak köszönhetően, egyszerűen beléjük helyezhető a nagymennyiségű robbanóanyag, ugyanakkor nehéz őket radarral észlelni, így nemcsak távirányított drónként, hanem legénység nélküli, úszó robbanó csapdaként, de öngyilkos bevetésekre, búvárok és néhány fős diverzáns csoportok célbajuttatására is alkalmasak.

A hajózóútra kihelyezett, személyzet nélküli példányok, különösen veszélyesek. Nem teljesen tisztázott, hogy hogyan vezetik őket célra, de a feltételezések szerint parti megfigyelők, vagy egy másik, a közelben rejtőzködő csónak fedélzetéről irányíthatják őket, de nem kizárt az sem, hogy a hajók saját pozícióját jelző AID jeladójára vannak hangolva így azok saját magukra vezetik rá a robbanó csónakot.

Bár a Blowfish – ek hatékonysága korántsem egyértelmű, nem szabad lebecsülni őket, mert a tartályhajók a Vörös-tengert az Indiai-óceántól elválasztó Bab el Mandeb szoroson átvezető  útvonalát tömeges bevetésükkel akár meg is béníthatják.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.