2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

JTAC: aki a 112 az operátoroknak

JTAC: aki a 112 az operátoroknak
honvedelem.hu  |  2021. 03. 16., 11:56
JTAC: aki a 112 az operátoroknak

A különleges műveleti csoporttagok részletes bemutatása után nézzük a „13. harcost”. A csoport hiába tartalmaz kiváló szakembereket, van olyan helyzet, amire ők sem tudnak felkészülni: ilyen a légi járművek segítségül hívása. Ezeket a feladatokat az előretolt repülésirányító, ismertebb nevén a JTAC (Joint Terminal Attack Controller) látja el.

A csoport és a légi eszköz között ő a „tolmács”, így hasznos támogatást nyújt a harcterületen lévő parancsnoknak. A pilóta fentről, a csoport lentről más perspektívából látja a világot, a repülésirányító ezt szinkronizálja, közös nevezőre hozza. A kért támogatás megsokszorozza a csoport erejét.

A JTAC kissé magának valónak tűnhet, mert a klasszikus értelemben véve nem csoporttag: nem tűzpárban, rajban, szakaszban mozgó katonáról van szó. Egy parancsnok mellé beosztott „magányos” harcos, aki furcsa kifejezésekkel kommunikál a gépekkel.

Amikor a munkájukról kérdezzük őket, és már nem nagyon szeretnének magyarázkodni, akkor röviden csak annyit mondanak: „én vagyok az, aki megmondja a pilótának, hogy hova dobja a bombát.” Munkájuk természetesen ennél sokkal összetettebb.

Legfontosabb feladatként aktív szerepet vállalnak a légieszközök rakétáinak, bombáinak és egyéb fegyverzetének célra juttatásában. Ne feledjük, egy többszáz kilométer/órás sebességgel közlekedő repülőgép plexijén keresztül nem úgy tárul elénk a világ, mintha fedezékből szemlélődnénk. Valahol ez hívta életre ezt a szakterületet a háborúk során. A való életben az ellenség nem piros, a barát pedig nem kék, mint ahogy azt sok számítógépes játék leegyszerűsíti. Kell valaki, aki pontosan megmondja lentről a fentieknek, hogy ki a barát, ki az ellenség, és az ellenség közül melyik a veszélyesebb, akit támadni kell.

Az előretolt repülésirányítók együtt tudnak dolgozni a felderítő gépekkel is, ez főleg információ kérésből áll. Itt ne csak a nappali, színes képre, nagy felbontású kamerákra gondoljunk. A modern repülőeszközök fel vannak szerelve olyan berendezésekkel, amelyekkel éjszaka, rossz látási viszonyok között is megfigyelhető a terep.

A szerteágazó feladatrendszerük között megemlíthetjük, hogy könnyen tudnak „MEDEVAC”-ot (Medical Evacuation – egészségügyi kiürítés) hívni, ha a szükség úgy hozná, valamint képesek tüzérségi tüzet irányítani. Ez utóbbi esetben a hátrébb települt ütegeknek ők a figyelői, a tűzhelyesbítés, esetleg a rombolás mértékét is meg tudják mondani. Általánosságban elmondható, hogy ha a feladatra való felkészülésnél elhangzik a „levegő” szó, akkor a JTAC színre lép és szakmai tapasztalatával támogatja a csoportot a tervezéstől, a feladatvégrehajtáson keresztül a feladat utáni kiértékelésig.

A munka sajátossága miatt kimagasló angoltudással rendelkeznek, aminek párosulnia kell kiemelkedő térlátással is. El kell tudnia képzelni a maga körül lévő világot a bakancsa talpától a legmagasabban keringő bombázóig. Ez utóbbi szükséges ahhoz, hogy a fejük felett repkedő tüzérségi gránátokat, robotrepülőket, harci és szállító helikoptereket, vadászbombázókat, irányított rakétákat biztonságosan távol tartsák egymástól. Ebből adódik, hogy a szakma választja az embert, nem pedig fordítva. Ha ez a képzelőerő, a fejben rendezés, az operátor körüli környezet teljes észben tartásának képessége nincs meg, akkor az ember alkalmatlan erre a munkára. Rengeteg adatot kell megjegyezni bombákról, repülő eszközökről, légvédelmi technikákról. A képzések során akadt olyan jelölt, aki 90 százalékos elméleti tesztnél nem írt rosszabbat, ám a gyakorlati végrehajtásnál teljesen kicsúszott kezei közül az irányítás.

A JTAC - az emberéletek mellett, természetesen - több milliárdos eszközök biztonságos alkalmazásáért is felel, ezért nem megengedhető, hogy szétszórt legyen. A nyilvánvaló felelősség ellenére minden operátor szeretné a szaktudását „élesben” bizonyítani, így minden vágyuk, hogy a rádióba bemondhassák a bűvös két szót, ami a sikeres bombavetést, vagy rakétaindítást indukálja: „Cleared Hot”.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.